Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev

Stara Cerkev – Danes zjutraj (9.6.2013) ob 3.20 so bili kočevski gasilci obveščeni, da gori OŠ Stara Cerkev. Požar se je že razplamtel in je bil viden daleč naokoli, tako da so gasilci lahko le omejili katastrofo. V akciji je sodelovalo 88 gasilcev – med njimi tudi dve ženski -, od tega jih je bilo 73 iz kočevskih prostovoljnih gasilskih društev in 15 iz sosednje Ribnice. »Požar smo omejili v slabi uri,« pravi Borut Lončarevič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Kočevje, potem pa so gasilci odšli v notranjost stavbe, kjer so nadaljevali z gašenjem.

Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev (9. 6.2013)

Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev (9. 6.2013)

Aktivirana so bila sledeča gasilska društva: PGD Kočevje, PGD Stara Cerkev, PGD Šalka vas, PGD Livold, PGD Dolga vas, PGD Ložine, PGD Ribnica, PGD Mahovnik in PGD Dolenja vas, ki so požar pogasila.

Razlika med nedavnim požarom, ko je decembra pogorela prav tako montažna stavba srednje šole Kočevje, je v tem, da je stavba OŠ Stara Cerkev pregrajena s požarnimi zidovi. Zgorel je osrednji del stavbe, tako da je uničenih deset učilnic, glavno stopnišče in avla, morda pa je ostal nedotaknjen upravni del s pisarnami in zbornico. Gasilci so pred ognjem zavarovali tudi staro stavbo učilnice, kjer so imeli pouk učenci prve triade, prav tako pa ogenj ni prizadel telovadnice.

Vendar je bil požar katastrofalen, saj je šola popolnoma uničena. »Ne vem še, kako bomo organizirali konec letošnjega šolskega leta,« je v jutranjih urah, po obisku požara, dejala Sonja Veber, ravnateljica OŠ Stara Cerkev. Letošnje šolsko leto imajo 269 učencev. »Upam le, da je ostala zbornica nedotaknjena,« pravi Vebrova.

Kaj je vzrok požara seveda še ni znano. Dvom zbuja le šokantno dejstvo, da je decembra lani pogorela stavba srednje šole, sedaj pa še zgradba osnovne šole v Stari Cerkvi.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj